Honlapot egyedül?

Ingyenes honlapkészítő, mi vele a probléma?

Egyre népszerűbbek azok a honlapkészítő weboldalak (szoftverek), ahol az ügyfél saját maga tudja elkészíteni a honlapját és ezért havi bérleti díjat fizet, nem pedig egyszeri elkészítési díjat. Honlapkészítőként sajnos nincs túl jó tapasztalatom az ezekben a rendszerekben elkészített honlapokkal. Az egyik ilyen oldal még ki is hangsúlyozza, hogy náluk szakértelem nélkül lehet honlapot készíteni, ez tényleg igaz lehet?

Mivel ezeken a honlapokon sablonokból dolgozik a szerkesztő, így a megjelenéssel nem lesz probléma, valószínű, hogy egy 2015-ös igényeknek megfelelő reszponzív alapot fog kapni a weboldala. Ez eredményesség, viszont nagyrészt nem a design-on múlik, a laikus  pedig főleg ezt nézi. Tehát lát egy szép weboldalt, amilyet ő is el tud készíteni és azt gondolja, hogy milyen jó üzlet 100-300 000 Ft helyett havi 3-5 000 Ft-ért lesz honlapja.

Elhitetik az ügyfeleikkel, hogy az itt elkészített honlap nagyon jó lesz, még úgy is ha nem ért hozzá aki csinálja. Sajnos azt kell, mondanom, hogy a honlapkészítés és a hozzá kapcsolódó egyéb szakmai rendszer, annyira összetett, hogy képzettség nélkül senki nem fog eredményes honlapot készíteni ezekkel a rendszerekkel.

Mi az, ami hiányozni fog?

Az eredmények. A honlapkészítés neheze nem a design elkészítése. Sokkal összetettebb feladat a kulcsszavak megtervezése, a konkurencia felmérése, ezekhez kapcsolódóan a tartalom kialakítása. Annak  a megtervezése, hogy a szöveges tartalmak, hogy irányítják a látogatót, milyen választások elé állítják és milyen célokat érnek el vele.

Ezeket az eredményeket mérni kell, be kell építeni a google analytics rendszerét és a webmester eszközöket. Ez a két rendszer olyan adatokat fog szolgáltatni, amiket értelmezve, tudni fogjuk, mit kell módosítani, javítani a honlapunkon hogy eredményesebbek legyünk.

A legtöbb esetben pedig, ha domain nevet sem vásárolunk és nem szerzünk linkeket az oldalhoz, akkor a kereső sem fogja megtalálni az oldalunkat, így nem csak az eredmények, hanem a látogatók is hiányozni fognak az oldalról.

Mire lehet használni egy ilyen honlapkészítőt?

A legfontosabb feltételt kell kihúzni a listáról az eredményeket, így maradnak a nem eredmény orientált, non-profit szervezetek, akiknek megfelelő megoldást nyújthat egy-egy ilyen ingyenes honlapkészítő, de a fizetős verziók már többe kerülhetnek, mint egyszer elkészíttetni egy hagyományos honlapot.

Solymos Tamás

Ha honlapot szeretnél és nem tudod, hogy mi lenne a legjobb megoldás, akkor keress bátran és segítek!

Solymos Tamás+36-70-621-42-80