Domainek felhalmozása

Többen fordultak mér hozzám ezzel a kérdéssel

Van egy honlapunk, ami nem teljesít túl jól, arra gondoltunk hogy regisztrálunk hozzá még pár domain nevet. Mit javasolsz?

Sajnos azt kell mondanom, hogy tucatnyi domaint regisztrálni teljesen felesleges dolog, sőt egyenesen pénzkidobás. Minden cégnek az alábbiakat szoktam javasolni:

  • regisztráljuk be a cég nevét (acegneve.hu)
  • keressünk egy olyan kulcsszavas domain, amit könnyen megjegyeznek a látogatók és leírja a szolgáltatásunkat (biciklisfutar.hu)

Ezzel a kettővel már meg is van az összes szükséges domain nevünk.

De miért nem kell több domain?

Ennek a tévhitnek az az alapja, hogy a laikusok azt hiszik, hogy a domain önmagában rendelkezik értékkel, de ez nem igaz. Ha regisztrálunk egy domain és kiírjuk rá a cégünk nevét, de nem teszünk semmi többet, akkor google akár hónapokig meg sem fogja találni az oldalt. Mivel a linkhálózat alapján térképezi fel a google az internetet, így linkek nélkül a mi honlapunkat sem fogja megtalálni. Tehát mindegy, hogy 1 vagy 20 domain nevünk van, ha nem foglalkozunk velük (linkek szerzése, közösségi média és persze a tartalom az oldalon) akkor semmi hasznot nem fognak hozni. Csak porosodnak a sarokban…

A másik hiedelem, hogy a látogatók közvetlenül beírják azt a domain nevet, ami mi megvettünk. Ennek már van minimális esélye, de ez is csak nagyon kevés domainre lehet igaz. Szinte csak azok a domian nevek lehetnek ilyenek, amelyek 1-2 szóból állnak ékezet nélkül és .hu végződésűek. Szinte biztos, hogy olyan szabad kulcsszavas domaint már nem fogunk találni, ami megfelel ezeknek az elvárásoknak. Ez a domain regisztrációs hullám nagyjából a 2000-es éve elején közepén lezajlott, így a legtöbb ilyen domain foglalt.

Másrészt a google keresője sokkal elterjedtebb, így inkább azt használják az emberek, mint hogy a címsorban próbálgassák az ékezetes, kötőjeles és nemzetközi végződésű variációkat. Ráadásul a böngészők már érzékelik, ha nem domaint írtunk a címsorba, hanem keresést így ennek megfelelően járnak el. A legtöbben nem is emlékeznek már arra az időszakra, amikor csak domaint lehetett beírni a böngészők címsorába.

Domain halmozás helyett, foglalkozz az egy meglévő domaineddel

Az javaslatom tehát az, hogy ha plusz domainek regisztrálásán gondolkozol, akkor inkább tölts tartalmat a meglévő domainedre. Készíts blog bejegyzéseket, csinálj videót, szerezz hasznos linkeket, amelyekkel látogatókat és népszerűséget is szerzel.

Solymos Tamás

Hívj, ha segítségre van szükséged a honlapoddal vagy az online marketinggel kapcsolatban. Szívesen segítek!

Solymos Tamás+36-70-621-42-80